Alcohol vergroot de kans op verschillende vormen van kanker

Ten eerste is er het directe giftige effect in ons lichaam dat van alcohol of van  aceetaldehyde (afbraakproduct van alcohol) uitgaat. Cellen en DNA raken beschadigd.

Ten tweede remt alcohol het herstel van beschadigd DNA. DNA gaat voortdurend stuk: zowel spontaan als door blootstelling aan schadelijke stoffen (zoals uv-straling of schadelijke stoffen waaronder alcohol). Ons lichaam heeft maar ten dele een zelfherstellend vermogen. Dit vermogen wordt onder invloed van alcohol echter minder krachtig. Tot slot onderdrukt alcohol ons immuunsysteem. Volgens het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Epidemiology kan bij mannen ongeveer 10 procent van alle kankergevallen worden toegeschreven aan alcohol. Bij vrouwen is dit 3 procent.

Alcohol veroorzaakt minstens zeven soorten kanker

Er is een rechtstreekse link tussen het drinken van alcohol en minstens zeven soorten kanker. Epidemiologische bewijs ondersteunt de conclusie dat alcohol mond- en keelkanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker, dikkedarmkanker, darmkanker en borstkanker veroorzaakt. Onderzoek wijst ook steeds meer in de richting van huid-, prostaat- en pancreaskanker.

Alcoholgebruik  brengt al bij lage consumptie een groot risico met zich mee. Wetenschappers vermoeden dat alcohol de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen verhoogt en dat hiermee een bepaald type oestrogeengevoelige borstkanker gestimuleerd kan worden. Een andere verklaring is het gegeven dat het giftige afbraakproduct van alcohol, aceetaldehyde, zich opstapelt in het borstweefsel en directe schade aan de borstklieren toebrengt.

Er zijn voldoende stevige bewijzen dat drinken rechtstreeks tot kanker leidt. En niet alleen wie zwaar drinkt, loopt risico. Ook wie weinig drinkt, loopt gevaar. Er is geen veilige grens. Wie zwaar drinkt, verhoogt het risico op kanker wel. En wie alcohol en tabak combineert, loopt nog meer risico.

 

Grootse risico van alcohol drinken op het lichaam is kanker

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *