Kun je oudere vitamines en supplementen nog veilig kan innemen?

Kun je vitamines en supplementen nog veilig kan innemen nu die over de einddatum zijn die op het potje  staat? Is de  werking ervan nog optimaal? Of kun je de tabletten beter weggooien?

Deels werking verliezen

De tabletten kunnen een deel van hun werking verliezen wanneer ze te lang worden bewaard. Dat komt doordat de vitamines kunnen oxideren en bederven. Of dat gebeurt, hangt onder meer af van hoe de tabletten worden bewaard. In een vochtige, warme omgeving neemt de werking sneller af. Maar hoeveel de werking afneemt is niet met zekerheid te zeggen. Dat zou 50 procent kunnen zijn, maar ook maar heel weinig.

Fabrikanten doen iets meer van de werkzame stof in de tabletten. Dit zorgt ervoor dat het de tabletten langer goed blijven. De houdbaarheidsdatum is dus niet een harde grens.

Vitamine tabletten droog en koel

Potjes met vitamine kun je het beste zo koel en droog mogelijk bewaren. Vocht heeft negatieve gevolgen voor de werking. Keuken en badkamer kunnen te vochtig zijn. Pakweg vijftien graden is een goede temperatuur.

Schadelijk of niet?

Door het oxideren ontstaan er nieuwe stoffen. De vraag is of die schadelijk zijn of niet. Soms gebeurt dat. Etenswaren kunnen door het oxideren slecht voor de gezondheid zijn geworden. Maar het is onwaarschijnlijk dat vitaminesupplementen na langere tijd bewaren schadelijk worden.

Vitaminesupplementen zullen ongeveer drie jaar houdbaar zijn.  Tabletten uit een twee jaar geleden aangebroken potje opmaken kan. Misschien is het wel handig om dat een dubbele hoeveelheid in te nemen. Maar misschien kun je beter voor de zekerheid nieuwe kopen.

Vitamines en supplementen online kopen

Kun je vitamines over langer dan de houdbaarheidsdatum bewaren?

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *