Het is gemakkelijk om te kiezen voor afhaalmaaltijden, vooral als je een drukke baan hebt. Ook al heeft dat geen gevolgen voor je uiterlijk, zou het kwaad kunnen?

Er zijn aanwijzingen dat te vaak afhaalmaaltijden nuttigen kan leiden tot gewichtstoename. En dat het wonen in de buurt van of regelmatig passeren van een afhaalrestaurants impact kan hebben op het lichaamsgewicht. 

Goedkope ingrediënten en veel vet en zout

Maar hoe komt dat? Afhaalmaaltijden bevatten vaak veel vet en zout. Dat zijn ingrediënten die relatief goedkoop zijn en goed smaken, waardoor je eerder geneigd bent om opnieuw te bestellen. Grote voedingsbedrijven hebben veel moeite hebben gedaan om de combinaties van ingrediënten te identificeren die hun voedsel smaakvoller maken, wat tot overconsumptie leidt. Het is veel gemakkelijker om te veel te eten van een sterk bewerkte pizza met geraffineerde koolhydraten, vet en zout, in vergelijking met een bord groenten of salade. Bijvoorbeeld Pizza is erg calorierijk wat gemakkelijk te onderschatten is. 

Bij de productie van fastfood wordt kwaliteit vaak ondergeschikt gemaakt aan efficiëntie, betaalbaarheid en winst. Fastfoodproducten zijn vaak sterk bewerkt en voorgekookt en kunnen kunstmatige conserveermiddelen bevatten naast een hoog gehalte aan natrium, cholesterol, verzadigde vetten en geraffineerde granen en suikers. Fastfood blijft populair vanwege het gemak en de smaak.

Junkfood verslavend

Er zijn ook aanwijzingen dat junkfood verslavend kan zijn, omdat de combinatie van zout, vet en suiker het moeilijk maakt om te stoppen met eten.  Ook de voedingskwaliteit van de ingrediënten zelf is van belang. De meeste afhaalmaaltijden bevatten sterk bewerkte ingrediënten, geraffineerde koolhydraten en veel gefrituurd voedsel en in geraffineerde oliën klaargemaakte voedsel wat tot hoge temperaturen verhit is. Daar zitten meestal weinig gezonde voedingsstoffen in. 

Slechte kwaliteit vlees

Wat vlees betreft, is het waarschijnlijk dat je afhaalmaaltijden vlees van slechte kwaliteit gebruiken. Studies tonen aan dat grasgevoerd rundvlees doorgaans een beter profiel van vetzuren en een hoger gehalte aan antioxidanten heeft dan de graangevoerde variant. Als je vlees eet, is de kans dat rund- en lamsvlees veel minder intensief zijn gefokt in vergelijking met kip of varkensvlees. Vermijd fabriek bewerkt vlees, zoals kipnuggets of gehaktballetjes. Ga in plaats daarvan voor onbewerkt vlees, zoals de stukjes lamsvlees in curry’s vindt en rundvlees in roerbakgerechten.

Gefrituurd en bedekt met suikerrijke sauzen

Het ongezondst is waarschijnlijk gefrituurd voedsel of wanneer alles bedekt met suikerrijke sauzen. Sausen bestaan voor een groot deel uit vet. En vergis je niet, in bijna alle sauzen wordt suiker toegevoegd. Beter is om voor gegrilde vis met groenten of soep te kiezen. Als je voor pizza gaat, is merkloos misschien het beste. De echte lokale italiaan bakt vaak vers op bestelling, met minder toegevoegde ingrediënten met additieven.

Probeer ten slotte je consumptie te verminderen. Als je standaard de gemakkelijkste optie kiest, probeer er dan de gezondere van te maken.

 

Hoe zijn afhaalmaaltijden en Fast food slecht voor je gezondheid?

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *