Teflon anti aanbaklaag bij pannen, koekenpannen en bakpannen

In bijna elke keuken vind je wel pannen met een anti-aanbaklaag. Een anti-aanbaklaag is een laagje kunststof in een pan dat aanbakken voorkomt. Een anti-aanbaklaag wordt vooral gewaardeerd bij levensmiddelen die makkelijk aanbakken, b.v. het bakken van een ei of pannenkoeken, aardappels bakken enz.

Minder vet en olie nodig bij bakken

Door een anti-aanbaklaag plakken etenswaren minder snel vast aan de pan. Daardoor hoeft er minder vet of olie in de pan bij het bakken. Heel veel vlees kun je zelfs zonder vet bakken in zo´n pan. Dat kan al snel meerdere grammen vet schelen die je eet en dus ook het genuttigde aantal calorieën. Dus handig bij het afvallen.  Een anti-aanbaklaag kan zo een goede invloed hebben op je gezondheid.

Er zijn  twijfels over de gezondheid van de anti-aanbaklaag

Teflon wordt het allermeest gebruikt als anti-aanbaklaag bij pannen. En er zijn twijfels over de gezondheid van teflon.

Teflon is een kunststof die maar beperkt tegen verhitting kan.  Bij bakken in een koekenpan worden temperaturen bereikt van rondom 180 C. Het smeltpunt van teflon ligt op 327 graden C, maar de structuur verandert vanaf 150 graden C. De anti-aanbaklaag wordt dan langzaam broos en beschadigt vaak bij langdurig gebruik. Dat beschadigen gaat veel sneller wanneer je niet geschikte harde roerstaven of bestek van metaal gebruikt om te roeren of te schrapen. Wie een pan met anti-aanbaklaag dus goed wil gebruiken, moet altijd zorgen voor een matige temperatuur bij het bakken, En voor kunststof of houten spatels of houten lepels. Ook kun je een teflon pan beter niet afwassen in de vaatwasmachine.

Grondstof teflon PFOA (een PFAS soort) bij hoge temperatuur giftig

Kort gezegd :

  • Teflon (merknaam) =  PTFE = anti-aanbaklaag
  •  PFOA een PFAS soort: grondstof van PTFE (tefon), giftig bij oververhitting

De echte naam voor teflon is PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). PTFE heeft een slechte reputatie door een andere stof namelijk PFOA (Perfluoroctaanzuur) of C8.  Dit is een veel gebruikte grondstof in teflon die als verbindingslaag dient tussen de pan en de teflon anti-aanbaklaag. PFOA wordt in verband  gebracht met kanker. Blaas-, lever- nier- en teelbalkanker en verhoogd cholesterol. Ook bij zwangere vrouwen kan de anti-aanbaklaag extra gevaarlijk zijn. Geboorte-afwijkingen worden in verband gebracht met PFOA. Daarnaast passeert  PFOA de placenta en kan worden uitgescheiden in de moedermelk.  Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de Amerikanen PFOA in het bloed heeft.  In de Verenigde Staten lopen 3500 rechtszaken tegen het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont, de uitvinder van teflon. Het bedrijf heeft 45 jaar verzwegen dat PFOA, dat gebruikt wordt bij de vervaardiging van teflon, giftig is.

Teflon is in beginsel niet giftig. Maar teflon heeft als nare eigenschap dat er bij hoge temperaturen (260 graden C of hoger)  PFOA vrijkomt wat giftig is voor de mens. Deze gassen zijn zelfs dodelijk voor kleine huisdieren zoals vogels. Vooral wanneer iets aanbrandt wordt de pan heet, en is het verstandig de keuken goed te ventileren. De wetenschappers bij Du Pont geven toe dat de polymere gassen van Teflon moeheid, koorts,  hoofdpijn, ademnood, verkoudheid en een drukkend gevoel op de borst kunnen veroorzaken.

Het is de vraag of de chemische stoffen die DuPont en andere bedrijven gebruiken als vervanger voor PFOA zoveel beter zijn.

Vervangers PFOA zijn niet veel beter

Sinds 2015  zijn een aantal fabrikanten in de EU en VS gestopt met PFOA in consumentenproducten te gebruiken.  En worden er teflon pannen zonder PFOA geproduceerd.  Toch lopen we grote kans om teflon pannen met PFOA te kopen, wanneer deze vanuit Azië (vaak China) geïmporteerd worden. Daarnaast is er een alternatieve stof voor PFOA ontwikkeld (C6) wat ook schadelijk is. Het is de vraag of de chemische stoffen die DuPont en andere bedrijven gebruiken als vervanger voor PFOA zoveel beter zijn. Het gebruik van PFOA is dus nog niet verboden, iets wat onterecht op diverse websites beweerd wordt.

Gevaarlijke gifstoffen overal

Ook PFOA gifstoffen bij de productie van teflon pannen

Ook ontstaan door PFOA gifstoffen bij de productie van teflon-pannen. Die gifstoffen zijn ongezond en milieubelastend. PFOA is een verbinding van fluor en koolstof, die niet in de natuur voorkomt. Inmiddels zit de stof overal: in ons drinkwater, in de bodem, in onze voeding. En wellicht in je bloed. De stof breekt zeer moeilijk af, waardoor ze maandenlang in het bloed aanwezig kan blijven.  In 92% van de bevolking wordt het in het lichaam aangetroffen.

Mooie bruin bakken in Teflon pan is niet makkelijk

Mooi bruin bakken in Teflon dus niet zo goed mogelijk is, terwijl dit bij verschillende  voedingsmiddelen wel gewenst is. Omdat de meeste mensen hun gebakken aardappeltjes of biefstukje wel bruin gebakken willen, wordt de vlam onder de pan vaak hoger gezet. Met als gevolg dat je makkelijk boven de 150 graden C komt, de temperatuur waarbij teflon de structuur al gewijzigd wordt. De binnenkant van een hete bakpan kan wel een temperatuur van rond de 300 graden bereiken. Dus voor producten waarbij hoge warmte om bruin te bakken gewenst is,  kun je het beste een koekenpan van ander materiaal te gebruiken.

Stukjes teflon eten is veilig volgens wetenschap

Onveilig is de beschadigde, beperkt verwarmde anti-aanbaklaag niet, volgens de wetenschap van dit moment. Ook niet als die laag kapot is. Als je er stukjes van binnen zou krijgen, dan verdwijnen die vanzelf weer uit je lichaam met de ontlasting, zonder ziektes te veroorzaken. PTFE is uitgebreid onderzocht  en er zijn geen aanwijzingen dat er nog andere stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de mens.  Maar cijfers over het “eten” van PFOA door verkeerd gebruik, en de gevolgen van dagelijks gebruik van tefalpannen zijn  niet bekend. Wat dat betreft is het vermoedelijk toch beter om een beschadigde pan weg te gooien.

Voorlopig is de conclusie dat een teflon-pan een veilige pan is, op voorwaarde dat je hem goed gebruikt. Het belangrijkste is dat je niet bakt op te hoge temperatuur.  Daardoor is een teflon pan minder geschikt om bijvoorbeeld een biefstukje dicht te schroeien en snel te bakken.

Het is de vraag of de chemische stoffen die DuPont en andere bedrijven gebruiken als vervanger voor PFOA zoveel beter zijn.

Duurzame en veilige keramische pannen kopen

Een alternatief voor teflon is  een pan met thermolon. Thermolon is een nieuw soort anti-aanbaklaag. Een pan met een anti-aanbaklaag van thermolon is in principe van dezelfde kwaliteit als de teflon-pan. Maar die pan bevat niet het bedenkelijke en niet milieuvriendelijke perfluoroctaanzuur.

Thermolon smelt pas bij 450 graden, waardoor thermolon pan minder snel beschadigt als een teflon-pan. De thermolon-pan is dus duurzaam.  De levensduur is langer. Hij is milieuvriendelijker geproduceerd.

Pannen van het mer GreenPan worden met thermolon en milieuvriendelijk gemaakt.  Ook andere keramische pannen gebruiken thermolon.

Voordelen keramische koekenpan,  braadpan of wok

Er is een heel erg uitgebreid Assortiment keramische Koekenpannen bij bol.com te koop. Hier kun je ook zoeken naar andere soorten Keramieken Pannen.

  • Gezonder, geen kans op gifgassen
  • Gerechten bakken niet aan
  • Gebruikt minder boter of olie omdat de keramische pan bijna niet aanbakt.
  • Makkelijk schoon te maken
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Gaat langer mee als teflon pan

De meeste mensen raden af een keramische pan in de afwasmachine te stoppen. Maar te reinigen met een alleen warm water of een licht sopje van afwasmiddel.

Milieuvriendelijk pan van Greenpan

Het aanbrengen in een keramische pan van een thermolon-laag kost minder energie dan het aanbrengen van een teflon-laag. Bij Greenpan wordt het aluminium waaruit de pan gemaakt is wordt gerecycled.

Keramische pannen kun je beter niet in de afwasmachine doen. Door het sterk ontvetten en licht bijtende vaatwasmiddel kan de pan meer aan gaan bakken. Echte hardnekkige aanslag in de pannen kan het best schoongemaakt worden met een doek met  licht schuurmiddel als  CIF. Hiermee kan bruine aanslag van eiwit verwijderd worden. Schuursponsjes worden afgeraden.

PFOA/PFAS: Is teflon anti aanbaklaag gevaarlijk of ongezond? En koekenpannen en bakpannen met thermolon?

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *