Een goed alternatief voor ongezond teflon: de keramische pan

De keramische pan is een goed alternatief voor mensen die op hun gezondheid letten en teflon willen vermijden. Een keramische pan bevat geen schadelijke stoffen zoals bij teflon.  Bij hoge temperatuur of slijtage kan bij een teflon anti-aanbak laag schadelijke stoffen vrij kunnen komen.  wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.

Een koekenpan wordt regelmatig voor vrij hoge baktemperaturen gebruikt wordt. Bijvoorbeeld bij het bakken van een biefstuk. Of het bakken van pannenkoeken, of het bruin bakken van gebakken aardappelen. Bij bakken of braden zal de temperatuur in de pan snel oplopen tot boven de 200 graden Celsius. Bij het dichtschroeien van een stuk vlees of bij wokken komt de temperatuur dicht bij de 300 graden. De pan kan dan zo heet kan worden dat er schadelijke gassen vrijkomen en de teflonlaag zou kunnen loslaten.

Daarom letten mensen vooral bij koekenpannen op dat deze op gezonde wijze hoge temperaturen aan kan. Koekenpannen met een keramische anti-aanbaklaag kunnen tegen hoge temperatuur. Het is ook mogelijk om andere soorten pannen met een keramische anti-aanbak laag te kopen, zoals een wok, braadpan, hapjespan enz. De keramische anti-aanbak laag is gemaakt van Thermolon.

Keramiek wordt al duizenden jaren gebruikt voor potten en pannen om in te koken en bakken omdat het een gladde kristal-achtige structuur heeft en warmte goed kan weerstaan. Waar teflon giftig wordt bij verhitting tot 350 °C (en al slijt bij lagere temperaturen) houdt Thermolon zich goed tot 450 °C.  Bij normaal gebruik bereik je 450 °C niet.  De Thermolon antiaanbak laag kan in elke kleur gefabriceerd worden.

Voordelen van een keramische koekenpan of wokpan

 • Gebruikt minder boter of olie omdat de keramische pan bijna niet aanbakt.
  Vaak bakt vlees in het eigen vet gaar zonder boter toe te voegen. Je kunt zelfs een ei kun je bakken zonder boter te gebruiken.
 • Gerechten koeken niet aan
  De keramische laag heeft een afstotende werking.
 • Makkelijk schoonmaken
  Met een sponsje en wat zeepsop zo weer schoon.
 • Verdeelt warmte beter en houdt warmte langer vast
  Omdat de keramische laag langer de warmte vasthoudt is er minder energie nodig om het voedsel te bereiden. Verder geleidt de keramische pan beter de warmte en is de kans op aanbranden minder.
 • Gezonder
  De keramische pan is niet gemaakt is van giftige stoffen, dus je kunt prima bij hogere temperaturen gezond bakken en je gebruikt minder vet.
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
  De keramische pan is te gebruiken met gas, elektrisch en keramisch.
 • Aanschafprijs hoger maar gaat langer mee
  Een keramische pan is meestal wat duurder dan een pan met teflon anti aanbak laag. Maar omdat de keramische pan langer mee gaat verdient dit zichzelf gemakkelijk terug.

Er is een heel erg uitgebreid Assortiment keramische Koekenpannen bij bol.com te koop. Hier kun je ook zoeken naar andere soorten Keramieken Pannen.

Tips bij bakken en reinigen

Gebruik boter of een olie die hittebestendig is, bijvoorbeeld hiervoor aangepaste wokolie. Normale olijfolie is wel geschikt voor salades meer minder voor heet bakken. Bij vaker bakken kan de bodem plakkerig worden, doordat de olie verbrand en een dun laagje vormt.  Olijfolie die hittebestendig is gemaakt kun je wel gebruiken.

Keramische pannen zijn wel harder en minder kwetsbaar dan Teflon pannen, maar ze worden vroeg of laat wel minder glad. De meeste mensen raden af een keramische pan in de afwasmachine te stoppen. Ook al zegt de fabrikant dat de pan vaatwasser bestendig is. De aanbaklaag kan toch wat stroever worden hierdoor. Reinigen de koekenpan met alleen warm water of een licht sopje van afwasmiddel en naspoelen met water. Eventueel voorzichtig met een licht schuurmiddel als Jif. Is er toch iets aangezet in de pan? Dan kun je met een kunststof keukensponsje (mag ook met de ruwe kant) de koekenpan schoonmaken.

Duurzame en veilige koekenpan kopen

Een alternatief voor teflon is dus een koekenpan met thermolon. Thermolon is een nieuw soort anti-aanbaklaag. Een pan met een anti-aanbaklaag van thermolon is in principe van dezelfde kwaliteit als de teflon-pan. Maar die pan bevat niet het bedenkelijke en niet milieuvriendelijke perfluoroctaanzuur dat in teflon zit.

Pannen van het merk GreenPan worden met thermolon gemaakt. Thermolon smelt pas bij 450 graden, waardoor thermolon pan minder snel beschadigt als een teflon-pan. De thermolon-pan is dus duurzaam.  De levensduur is langer. Hij is milieuvriendelijker geproduceerd.

Duurzame pan : GreenPan

Greenpan is niet groen van kleur. Maar het productieproces en gebruik is milieuvriendelijk en gezond. Het aanbrengen van een keramische thermolon-laag kost minder energie dan het aanbrengen van een teflon-laag in een vergelijkbare pan. Het aluminium waaruit de pan gemaakt is wordt gerecycled. Tijdens de uithardingsfase in de productie van Thermolon-lagen wordt er 60% minder CO2 uitgestoten in vergelijking met de productie van traditionele antikleeflagen.

Deze pannen kun je beter niet in de afwasmachine schoon maken. Want door sterk ontvetten en licht bijtende vaatwasmiddel kan de pan meer aan gaan bakken. De pannen kunnen het best schoongemaakt worden met een doek met afwasmiddel. Of eventueel met  een licht schuurmiddel als  CIF. Hiermee kan bruine aanslag (eiwit) wat in de pan verwijderd worden. Schuursponsjes en zware schuurmiddelen worden afgeraden. Er zijn verschillende afmetingen Greenpan koekenpannen te koop.  Houd bij het bestellen van een pan er wel rekening mee dat het genoemde formaat (meestal) om de diameter van de bovenkant van de pan aangegeven wordt.

GreenPan heeft verschillende modellen keramische pannen

GreenPan heeft verschillende lijnen keramische pannen zoals : Cambridge, Miami, Brussels, Velvet, Stockholm en Milan 3D. De GreenPan met bakelieten handgreep mag in de oven zolang de temperatuur niet hoger dan 180° C. is.

 • Cambridge collectie – met zacht aanvoelende handgreep van bakeliet. Warmtebronnen gas, elektrisch, keramisch, inductie Beperkt ovenvast tot 180°C.
 • Velvet – met zacht aanvoelende handgreep van bakeliet. Is niet geschikt voor inductie.
 • Brussels – aluminium buitenkant, handgreep RVS, Extra dikke gesmede bodem, ovenbestendig en geschikt voor inductie.
 • Stockholm – met RVS handgreep waardoor ze in de oven kunnen. Wel geschikt voor inductie.
 • Miami – Extra dikke gesmede bodem, Roestvrij stalen greep en buitenkant, ovenbestendig en geschikt voor inductie.
 • Milan 3D – met een speciale bodem waardoor hij meer geschikt is voor vis, vlees, eieren. Wel geschikt voor inductie.
Keramische koekenpan als alternatief voor teflon anti-aanbak laag

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *