Mariëtte Boon & Liesbeth van Rossum hebben het boek VET belangrijk  geschreven.
Feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers

Gezond eten en bewegen is belangrijk, maar zegt bij lange na niet alles. Er zijn er ook mensen die gezond leven en eten die wél veel te dik zijn. Je moet kijken naar andere oorzaken. Ons brein heeft veel van doen met waarom we ongezond eten. Dat brein stuurt ons niet altijd de juiste richting op.  Bijvoorbeeld wanneer lekkere etensgeuren je tegemoetkomen. Dan stijgt je insuline waardoor de bloedsuikerspiegel daalt en dan word je automatisch die kant op gedreven.

Het boek VET belangrijk   is een aanstekelijk en belangrijk boek dat je ideeën over vet voor altijd zal veranderen.

Vet is een essentieel onderdeel van je lichaam. Het maakt hormonen, communiceert met je hersenen en levert energie. Hoewel je zonder vetweefsel niet zou kunnen leven, bestaan er over vet veel vooroordelen. Overgewicht en obesitas vormen wereldwijd een groot probleem. Maar in tegenstelling tot wat meestal gedacht wordt zijn te veel eten en te weinig bewegen lang niet de enige oorzaken daarvan. De werking van ons vet is vele malen complexer.

In dit verhelderende en onderhoudende boek behandelen dr. Mariëtte Boon en prof. dr. Liesbeth van Rossum de laatste wetenschappelijke inzichten over lichaamsvet en overgewicht en brengen ze de vele factoren in kaart die hierop van invloed zijn: van slaap tot stress en van erfelijke aanleg tot medicijngebruik, en tal van andere verborgen dikmakers.

Video : Mariëtte Boon legt uit over bruin vet

VET belangrijk laat zien hoe vet écht werkt. Het is een aanrader voor iedereen die wil weten hoe je op een slimme en effectieve manier een gezond gewicht kunt bereiken én behouden. Het helpt om ons ‘bruine vet’ aan het werk te zetten. Dan kun je afvallen dankzij je eigen vet.  Dit gunstige lichaamsvet helpt om ons slechte lichaamsvet te verbranden. Door heet te eten met bijvoorbeeld rode pepers, of juist door jezelf bloot te stellen aan kou, kun je het bruine vet een handje helpen.

Veel dikke mensen hebben te maken met vooroordelen

In het boek  is  een hoofdstuk gewijd aan de vooroordelen waar dikke mensen mee te maken krijgen. We stigmatiseren deze mensen echt. Dat is echt niet oké. Dikke mensen hebben minder kans op banen, minder kans op leidinggevende functies en krijgen regelmatig ten onrechte negatieve karaktereigenschappen toegeschreven.

Oorzaken van overgewicht

Er zijn diverse oorzaken voor overgewicht: een disbalans van hormonen, genen, stress, de psyche, slaaptekort, een ontregeling van onze biologische klok en een tekort aan bruin vet. Medicijnen zoals insuline en sommige antidepressiva zijn bekende dikmakers. Er zijn sterke aanwijzingen dat veel meer middelen gewichtstoename kunnen veroorzaken. Corticosteroïden bijvoorbeeld, onder meer in prednison, maar ook in de gangbare puffertjes tegen astma. Van de mensen met obesitas gebruikt 27 procent corticosteroïde-houdende medicijnen. Jaarlijks zo’n zes miljoen recepten worden uitgeschreven, bijvoorbeeld tegen gewrichtsklachten (vaak ontstaan door overgewicht), en dat kan weer leiden tot gewichtstoename.

Mensen komen vaak meer aan doordat ze meer hongerhormonen, minder verzadigingshormonen en een tragere energieverbranding hebben.

Aanleg door je genen

Aanleg voor overgewicht wordt voor zestig procent veroorzaakt door je genen. Aanleg in de reactie op visuele prikkels speelt daar ook in mee. De één wordt getriggerd door een kraampje met lekkernijen. Een   ander persoon loopt er zo langs. Hongerig aangelegd zijn of niet, snel vol zitten of niet; het is echt te vergelijken met of iemand bruine of blauwe ogen heeft.

De schrijvers van het boek:

Dr. Mariëtte Boon is internist in opleiding in het Leids Universitair Medisch Centrum en promoveerde in 2014 cum laude met haar onderzoek naar bruin vet, ‘goed vet’ dat bijdraagt aan de verbranding.

Professor Liesbeth van Rossum (1975) is internist-endocrinoloog in het Erasmus MC in Rotterdam en medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht. Ze is eveneens cum laude gepromoveerd en is internationaal expert op het gebied van obesitas en stresshormonen.

Boek: Vet belangrijk – over vet en afvallen, voeding en verborgen dikmakers

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *