Garnalen bevatten weinig vet, maar bevatten desondanks een hoog cholesterolgehalte. Vanwege het hoge cholesterolgehalte vermijden veel mensen garnalen.

Onderzoek door de Rockefeller Universiteit uit New York

In deze studie werd het effect op cholesterol onderzocht door het toevoegen van garnalen aan een dieet met een laag vetgehalte.  Dit doet men door een basisdieet zonder garnalen te vergelijken met een dieet met garnalen.  Daarnaast vergeleken de onderzoekers het effect van garnalen op het cholesterolgehalte door dit te vergelijken met een vetvrij dieet waar extra cholesterol werd toegevoegd door meer ei aan een dieet toe te voegen.  Er werd voor gezorgd dat de hoeveelheid extra cholesterol per dag gelijk was, maar de manier van nuttigen was verschillend, ei of garnalen.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij mensen die normale hoeveelheid lipide (vetstoffen) in het bloed hebben. Men vergeleek bij deze mensen het plasma lipoproteïnepatroon. Men deed het onderzoek via een zogenoemde gerandomiseerde cross-over studie(1).

Bij het basisdieet werd 300 g garnalen per dag  toegevoegd, wat 590 mg voedingscholesterol bevatte- Dit zorgde door een verhoging van het LDL-cholesterol (low-density-lipoprotein) met 7,1% (P = 0,014) en een verhoging van het hoge-dichtheid-lipoproteïne ( HDL) cholesterol met 12,1% (P = 0,0001) in vergelijking met een basislijndieet.

Verhouding LDL-cholestero en HDL cholesterol verbeterd

Omdat het percentage LDL-cholesterol minder toenam (7,1%) dan het HDL-cholesterol (12,1%), verergerde het garnalendieet niet de verhouding van totaal cholesterol tot HDL-cholesterol of de verhouding van LDL tot HDL-cholesterol.

Ook triglyceride concentraties verminderd bij garnalendieet

Bovendien verminderde de garnalenconsumptie de triacylglycerol (triglyceride) concentraties met 13% (P = 0,004).

Dieet met  met eieren verhoogde LDL cholesterol meer

Het dieet met twee grote eieren per dag met 581 mg voedingscholesterol verhoogde ook de LDL- en HDL-cholesterolconcentraties, vergeleken met het basisdieet zonder de eieren. De procentuele toename van LDL-cholesterol was 10,2% (P = 0,0001) en was meer dan de toename voor HDL-cholesterol  7,6%, ( P = 0,004). Daardoor was er een trend in de richting van slechtere lipoproteïne-verhoudingen.

[hide] Wanneer we de twee cholesterolrijke diëten vergelijken dan produceerde het garnalendieet significant lagere verhoudingen van totaal tot HDL-cholesterol en lagere verhoudingen van LDL tot HDL-cholesterol dan het eierdieet en lagere triacylglycerolconcentraties. [/hide]

Conclusie

Gematigde garnalenconsumptie bij normolipidemische patiënten zal het algehele lipoproteïneprofiel niet nadelig zal beïnvloeden en kan worden opgenomen in voedingsrichtlijnen die ‘gezond’ zijn voor het hart.

1 – [gerandomiseerd – per toeval ingedeeld.
gekruist onderzoek – In een crossover studie worden de onderzochte personen verdeeld in twee groepen. De eerste groep krijgt eerst behandeling A en vervolgens behandeling B, terwijl de tweede groep in omgekeerde volgorde wordt behandeld. Een van de behandelingen kan een placebo behandeling zijn, of een standaard behandeling.  Een voordeel van deze onderzoeksopzet is dat het aantal proefpersonen dat nodig is om een effect te meten, klein is. Een kritiek op dit studiedesign is dat het effect van de eerste behandeling mogelijk nog niet is uitgewerkt wanneer de tweede behandeling al wordt gestart. Om deze reden wordt na behandeling met het eerste product meestal een ‘washout periode’ ingelast.]

Uitleg

Cholesterol uit de voeding heeft alleen een negatief effect als het wordt geabsorbeerd door het lichaam. Verzadigd vet lijkt deze absorptie te stimuleren. Het eten van voedsel met een hoog gehalte aan verzadigd vet, verhoogt dus het LDL-cholesterol in het bloed.

Voeding dat zeer rijk is aan cholesterol (zoals vlees, eieren en zuivelproducten) zijn vaak ook rijk aan verzadigd vet en verhogen daarom het LDL-cholesterol.

Garnalen hebben een relatief hoog cholesterolgehalte, maar bevatten nauwelijks verzadigd vet en het cholesterol in garnalen is moeilijker te absorberen dan het cholesterol in ander vetrijk voedsel. Het cholesterol in garnalen en andere zeevruchten zal dus geen schade aan de slagaders veroorzaken, op voorwaarde dat het niet wordt bereid in verzadigd vet.

De garnalen verhoogde de niveaus van HDL meer dan de niveaus van LDL  en verbeterde daardoor  de verhouding HDL tot LDL. Een goede verhouding tussen deze twee soorten cholesterol – lage-dichtheid lipoproteïne (LDL) en hoge-dichtheid lipoproteïne (HDL) – houdt het cholesterolgehalte in het bloed onder controle en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Onderzoek :
Effects of shrimp consumption on plasma lipoproteins

Interessant :
Lipiden en lipoproteïnen

Onderzoek: Garnalen en cholesterol en plasma lipoproteine niveau (hart en bloedvat ziekten)

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *