Veel mensen letten bij het kopen van voeding op het aantal calorieën, suiker en vetgehalte. Dat is prima.  Tegelijkertijd bestaan er hardnekkige fabels over voeding en gezondheid. Die kunnen een gezonde voeding in de weg kunnen staan.  Bekijk hieronder drie fabels en wat de waarheid is.

Fabel 1:  Groente uit pot of blik bevat veel minder voedingsstoffen dan verse groente

Het verschil in voedingsstoffen uit verse groente of pot of blik is minimaal. Wat vitamines of mineralen betreft is er nauwelijks verschil. Wel wordt er aan 46 procent van de groenten in pot of blik suiker of zout toegevoegd. Dat geldt ook voor biologische groenten. Iets wat belangrijk is voor mensen met een zout of suiker beperking om te weten.  Toegevoegde suikers werden onder meer gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat. Maar verder is wat betreft voedingsstoffen groente uit pot of blik is in principe een gezonde keuze. Vooral omdat de afname van het vitaminegehalte tijdens het bewaren in blik veel lager is dan bij verse groenten

Fabel 2: Hoe donkerder het brood hoe meer vezels

Donkerbruin brood is niet automatisch de gezondste keus. De bruine kleur kan komen van gebrande mout die als kleurstof is toegevoegd. Volkorenbrood bevat de meeste vezels, meer dan wit brood of bruin brood.

Fabel 3:  Groene thee is gezonder dan zwarte thee.

Dat groene thee gezonder is dan zwarte thee is een fabel. Er zijn geen onderzoeken die laten zien dat de gezondheid verbetert na het drinken van groene thee. Groene thee zou gezonder zijn vanwege de antioxidanten die zouden beschermen tegen kanker.  Zwarte thee bevat net zoveel antioxidanten als de groene variant, alleen de samenstelling verschilt.  Groene thee bevalt wel wat minder theïne (een vorm van cafeïne) dan zwarte thee, maar ook van zwarte thee krijg je niet snel te veel binnen.

Geen fabel : Gezond, gevarieerd eten en bewegen is gezond

De Schijf van Vijf helpt met een set van basisregels, en is een leidraad om gezond te eten. Er zijn vijf vakken, waarin voedingsmiddelen staan die je iedere dag nodig hebt zoals vitamines en vezels (uit groente en fruit), koolhydraten (uit aardappelen, brood, pasta, rijst), eiwitten (uit zuivel, vlees, vis, eieren, vleesvervangers), vet (uit margarine, halvarine, olie) en vocht (uit water).

Ook zijn er vijf richtlijnen:

  • Eet gevarieerd
  • eet niet te veel en beweeg
  • eet minder verzadigd vet
  • eet veel groente, fruit en brood
  • ga veilig met je voedsel om.
Fabels over gezonde voeding – groenten uit pot, donker brood, groene thee

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *