De rol van zink bij virusinfecties

Om hier antwoord op te geven word gekeken naar de rol dat zink speelt bij virusinfecties. Zink speelt rol bij groei, ontwikkeling en het behoud van de immuunfunctie. Zinktekort kan voor verhoogde gevoeligheid voor infectieziekten zorgen, waaronder virus infecties.

Basis gezond immuunsysteem

De basis voor een gezond immuunsysteem is een uitgebalanceerd dieet voor de mens, dat alle stoffen bevat die nodig zijn voor het organisme zoals mineralen (vooral ijzer, zink en selenium) en vitamines (vitamine D), en voldoende slaap; Verder is van belang dat langdurig (chronisch) stress kan worden vermeden.

Cruciale factor zink

De  de zinkstatus is een cruciale factor is die de immuniteit tegen virale infecties kan beïnvloeden. Bevolkingsgroepen met een zinkgebrek lopen een verhoogd risico lopen op het oplopen van infecties, zoals hiv of Hepatitus C.

Zink wordt vaak gecombineerd met Selenium.
Selenium en zink zijn krachtige antioxidanten. Ze hebben een positieve invloed op het afweersysteem en beschermen gezonde weefsels en cellen. Zink heeft  ook andere functies in het lichaam. En speelt ook een rol bij aanmaak en behoud van sterke botten.  Selenium beschermt o.a. tegen schadelijke stoffen. Te koop bij Vitamines per post :
* Zink en Selenium 60 capsules
Je kunt ook het spore element zink bij bol.com bestellen.

 

Bij kinderen

Bij kinderen met de leeftijd van 1 maand tot 5 jaar  met longontsteking bleek het geven van zink tot beter herstel. De verbeteringen bleken de (ziekteduur te verkorten, en positief van invloed op de ademhalingsfrequentie en zuurstofverzadiging vergeleken met kinderen die geen zink kregen.

Extra zink bij oudere proefpersonen

In een onderzoek gaf met langdurig voeding met extra met zink of zink + arginine (een aminozuur) herstelt de zinkplasmaconcentraties bij ouderen. Maar er werd geen verbeteren van de antilichaamrespons na griepvaccinatie bij oudere proefpersonen gevonden.

Welke mensen lopen het meeste risisco?

Groenten en fruit bevatten relatief weinig zink. Ook bij lactovegetariërs (die wel melk en honing nuttigen) die veel peulvruchten en noten eten, hebben vaak een lage zinkstatus

Research naar de effecten van zink :

[1.] The role of zinc in antiviral immunity. Advances in Nutrition.  [PMC]
.
Helpt extra zink spore element nuttigen tegen corona covid19 virus?

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *