Het eten van drop en zoethoutthee kan de oorzaak zijn van Hoge bloeddruk. In Nederland is het dropgebruik een factor van betekenis: per jaar wordt 32 miljoen kg drop geconsumeerd. Gemiddeld eet iedere Nederlander per jaar gemiddeld 2 kg drop. Uitgaande van 250 gram per zak drop, is dat 16 zakken drop per persoon per jaar. Met een hoge bloeddruk  neemt het risico op hartaandoeningen en beroertes toe. Bij langdurig een zeer hoge bloeddruk kunnen zelfs de nieren stoppen met functioneren doordat ze kapot gaan.

Glycyrrhizine de drop of zoethoutsmaak

Glycyrrhizine geeft drop de typische dropsmaak. Glycyrrhizine is een zoetstof die 30-50 keer zo zoet is als suiker, maar die niet schadelijk is voor de tanden. Deze zoetstof komt uit de zoethoutwortel, een wortel van de zoethoutstruik Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). Naast bestanddeel in drop is glycyrrhizine ook een essentieel bestanddeel in zoethoutthee. Verder wordt glycyrrhizine ook toegevoegd aan medicijnen (om de bittere smaak te maskeren), de alcoholische dranken ouzo en pernod, tabak (als smaakverbeteraar), kauwgom, hoestdrank en keelpastilles.1 In drop zit ongeveer 100 mg glycyrrhizine per 100 g, terwijl in zoethoutthee in droge vorm gemiddeld 2000 mg glycyrrhizine per 100 g is verwerkt.

Andere bestanddelen van drop

Andere bestanddelen van drop zijn arabische gom (hars uit de acaciaboom) of, tegenwoordig, gemodificeerd zetmeel, die zorgen voor de ‘gommigheid’ van de drop, suiker (30-60), koolstof of karamel om de van nature bruinige en ietwat doorzichtige drop donkerder te kleuren, en geur- en smaakstoffen, al dan niet synthetisch (eucalyptus, honing, anijs). Meestal wordt aan drop nog wat zout toegevoegd.

Glycyrrhizine zorgt voor een cortisolverhoging in de nieren

Glycyrrhizine zorgt voor een cortisolverhoging in de nieren, wat uiteindelijk een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Onder invloed van cortisol houdt de nier zout vast. Met het zout wordt ook water vastgehouden en daarmee gaat de bloeddruk omhoog. Hoe hoger het cortisol, des te hoger de bloeddruk.

Naast een hoge bloeddruk kan een frequent gebruik van drop er ook toe leiden dat men hoofdpijn krijgt of last krijgt van kortademigheid. Ook oedeem kan één van de bijwerkingen van zoethout zijn.

Negatieve effecten laten stoppen

Positief is dat de negatieve effecten van zoethout  (verhoging van de bloeddruk) verdwijnt als men de consumptie er van stopt.

Zout in drop

De hoeveelheid zout in drop heeft een veel beperktere invloed op de verhoogde bloeddruk. De hoofdoorzaak ligt toch echt bij het zoethout, de glycyrrhizine.  Daarmee vergeleken is de invloed van het zout verwaarloosbaar.  In zoute drop zit minder  glycyrrhizine dan in zoete drop, dat door glycyrrhizine zoeter gaat smaken.

Hoeveel drop mogen mensen met hoge bloeddruk nog nuttigen?

Onderzoek liet zien dat er geen effect op de bloeddruk was bij een inname van glycyrrhetinezuur van minder dan 95 mg per dag. Dat is dus de grens voor een gezond persoon. Bij meer dan 15 zoete of 60 zoute dropjes gaat de bloeddruk vrijwel zeker stijgen.

Een half kopje zoethoutthee en 2-5 dropjes

Bij mensen met risicofactoren als hypertensie en een vertraagde darmmotiliteit (peristaltiek) zouden minder moeten eten om invloed op de bloeddruk te voorkomen. Deze mensen zouden per dag niet meer dan 9,5 mg zou mogen nuttigen. Dat zou betekenen dat men per dag 10-30 g drop (2-5 dropjes) en een half kopje zoethoutthee kan consumeren zonder dat dit een bloeddrukstijging veroorzaakt.  Gebruik niet meer dan 2 zoete of 6 dubbelzoute dropjes per dag. Zoete dropjes zijn gevaarlijker daar ze meer glycyrrhetinezuur  bevatten.

Hoge bloeddruk (Hypertensie) door eten drop en zoethoutthee

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *