Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood.

Kalium regelt samen met chloride en natrium de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk. Voor verlagen van de bloeddruk is het niet alleen belangrijk om de kaliuminname te verhogen, maar ook om de zoutinname te verlagen. Een hogere inname van kalium het verkleint het risico op een beroerte en ander hart- en vaatziekten.

Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen. Bij een kaliumtekort is het belangrijk alleen kaliumtabletten te gebruiken in overleg met de arts. Het gebruik van producten rijk aan kalium is ook een prima oplossing.

Producten met kalium

Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood.

Portie Milligram kalium
1 opscheplepel gekookte broccoli (50 gram) 200
1 kleine banaan (100 gram) 374
1 middelgrote aardappel (70 gram) 240
1 handje ongezouten pinda’s (25 gram) 190
1 stukje biefstuk (gaar, 70 gram) 393
1 stuk zalm (bereid in magnetron, 100 gram) 455
1 glas halfvolle melk (150 milliliter) 240
1 snee volkorenbrood (35 gram) 88

Inname zout vervangen door kaliumzout

Er zijn ter vervanging van keukenzout zoutmengsels te koop zoals Jozo bewust of Lo Salt waarin een mengsel van natrium met kaliumzout aanwezig is.

Maar ook Natrum is een belangrijke factor tegen hart- en vaatziekten

In tegenstelling van wat men meestal denkt, is ook natrium een belangrijke factor tegen hart- en vaatziekten. Te weinig hiervan eten is ook niet goed.

Kalium in voeding, zeer belangrijke factor tegen hart- en bloedvat ziekten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *