Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood.

Kalium regelt samen met chloride en natrium de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk. Voor verlagen van de bloeddruk is het niet alleen belangrijk om de kaliuminname te verhogen, maar ook om de zoutinname te verlagen. Een hogere inname van kalium het verkleint het risico op een beroerte en ander hart- en vaatziekten.

Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen. Bij een kaliumtekort is het belangrijk alleen kaliumtabletten te gebruiken in overleg met de arts. Het gebruik van producten rijk aan kalium is ook een prima oplossing.

Producten met kalium

Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood.

Portie Milligram kalium
1 opscheplepel gekookte broccoli (50 gram) 200
1 kleine banaan (100 gram) 374
1 middelgrote aardappel (70 gram) 240
1 handje ongezouten pinda’s (25 gram) 190
1 stukje biefstuk (gaar, 70 gram) 393
1 stuk zalm (bereid in magnetron, 100 gram) 455
1 glas halfvolle melk (150 milliliter) 240
1 snee volkorenbrood (35 gram) 88

Inname zout vervangen door kaliumzout

Er zijn ter vervanging van keukenzout zoutmengsels te koop zoals Jozo bewust of Lo Salt waarin een mengsel van natrium met kaliumzout aanwezig is.

Kalium citraat

Kalium citraat is een goed opneembare vorm van kalium. De goed opneembare kalium citraat capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bevatten een veilige dosering van 100 mg kalium citraat per capsule.

Kalium suplementen

Bij bol.com is een uitgebreide keuze uit diverse Kalium supplementen  waaronder ook kalum citraat producten.

Maar ook Natrum is een belangrijke factor tegen hart- en vaatziekten

In tegenstelling van wat men meestal denkt, is ook natrium een belangrijke factor tegen hart- en vaatziekten. Te weinig hiervan eten is ook niet goed.

Kalium in voeding, zeer belangrijke factor tegen hart- en bloedvat ziekten

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *