Louise Fresco is tot juni 2022 acht jaar lang directeur van Wageningen University & Research (WUR) geweest. Dat een erg bekende universiteit in Ede/Wageningen die gespecialiseerd is in onderzoek naar voeding en landbouw.  Hieronder citeren we haar mening over een aantal zaken zoals verteld in diverse interviews.  Zij heeft een wereldbrede visie en welke kant we in de toekomst op moeten. Daar gaat dit stuk niet over. Wij kozen er voor meer de meer praktische zaken. We verzamelden uitspraken die meer direct betrekking hebben op het voedsel wat we nu dagelijks gebruiken.

Haar visie is best verhelderend

Haar visie is best verhelderend :  “We zitten niet aan vlees vast, maar we kunnen nu nog geen melk of eieren produceren zonder vlees als bijproduct. Daarbij is veel land in de wereld ongeschikt voor akkerbouw. De Pampas in Argentinië en de Nederlandse veenweide kunnen niet voor plantaardige productie gebruikt worden, maar wel om dieren op te laten grazen.  Consument moeten meer plantaardige eiwitten moet gaan consumeren, maar weten vaak niet weet dat planten ook eiwitten bevatten.

Qua voedingswaarde is vlees belangrijk voor enkele specifieke groepen, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Die hebben een kleinere maag en moeten extra letten op de verhouding tussen eiwitten en andere voedingsstoffen die ze eten. Want vlees bevat een hoge concentratie van eiwitten en belangrijke mineralen. Die concentratie kun je voor die doelgroepen niet verkrijgen met plantaardige alternatieven.  Eiwitten nodig zijn voor je hersenen, spieren en botten. Gezonde volwassenen tot 55 jaar kunnen het beste minderen, maar niet volledig stoppen.

Hier een video van een paar jaar geleden

Andere opvallende uitspraken over voeding

Louise Fresco heeft verder uitspraken gedaan waar we wijzer van kunnen worden. Hieronder een aantal die opvielen.

Een voedingsmiddel is niet alleen goed of slecht. Tenzij het bedorven is of als er dierlijk of menselijk leed aan te pas komt is een dergelijke indeling te verantwoorden.

Er zijn maar een paar dingen die moeten: niet te veel suiker en het belangrijkste is genoeg vezels. En vezels komen uit plantaardige producten.

Brood is in principe een uitstekend voedingsmiddel. Wat je vaak in Nederland in de winkels is bruin of grijs brood. Dat is vaak wit brood dat gekleurd is. Dat is helemaal niet beter dan wit brood. Het mist dus de vezels die in echt bruin of volkorenbrood zitten.

Gewenst is 0,8 gram eiwitten (ongeacht de bron) per kilo lichaamsgewicht per dag te nuttigen. Ideaal zou 2/3 plantaardig, 1/3 dierlijk zijn.

Totaal stoppen met vlees eten is niet realistisch

Als je je al het voedsel plantaardig wil produceren, heb je een kwart meer landbouwgrond nodig. Je moet dan alle  eiwitten op een andere manier produceren. Tegen de vleessubstituten die we nu hebben, zijn er best wat bezwaren. Ze zijn vaak ultra-processed, ze missen vaak mineralen, en je hebt er land voor nodig. Vlees moeten we produceren waar geen akkerbouw mogelijk is. Daar kunnen herkauwers gras omzetten in hoogwaardige eiwitten, wat wij niet kunnen. En  kippen en varkens kunnen op reststromen (voedingsafval uit industrie en huishouding) worden gevoed. Ook is het voor diverse landschappen (denk aan heide) juist van belang om te worden begraasd om te overleven.

Overwegingen bij eieren

Dit is nog even iets om bij stil te staan. Bedenk het volgende bij vrije-uitloopeieren. Deze kippen lopen buiten meer risico op vogelgriep. Buiten lopen kost ook meer energie, dus hebben deze kippen meer voedsel nodig, dat betekent meer CO2-uitstoot.

 

Wat opvalt in de visie van Voedingswetenschapper Louise Fresco

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *