Osteoporose merk je vaak pas door het breken van een been

Osteoporose (botontkalking) is een ziekte die bestaat uit broze verzwakte botten en verhoogd fractuurrisico. De eerste indicatie van osteoporose is vaak wanneer je een bot breekt. Daarvoor zijn er weinig of geen merkbare veranderingen in je gezondheid, en merk je niet dat je het hebt.

Botontkalking meestal voor bij 50-plussers

Hoewel het op elke leeftijd kan toeslaan, komt osteoporose meestal voor bij 50-plussers. Statistisch gezien komt het er op neer dat de helft van de vrouwen en een op de vier mannen ouder dan 50 jaar zal een bot breken vanwege osteoporose. Je loopt een hoger risico om een bot te breken bij een val of bij stoten. Vooral gebroken heup en gebroken pols komen vaak voor bij mensen met botontkalking.

Tot voor kort waren er helemaal geen geneesmiddelen. Tegenwoordig zijn die er wel, maar die zijn niet zaligmakend. Ze zijn meestal ondersteunend en verbeterend maar werken niet bij iedereen even goed.

Het nemen van stappen om de botgezondheid te verbeteren terwijl je jong bent, kan letterlijk maken of breken wat er met je botten zal gebeuren naarmate je ouder wordt. Echter, op elke leeftijd zijn een gezond dieet en regelmatige lichaamsoefening belangrijk, waardoor botweefsel blijft bouwen.

Botgezondheid en -dieet

Botten zijn niet dood maar leven en zijn constant in aanbouw. Bepaalde cellen breken het botweefsel af en andere cellen gebruiken calcium en voedingsstoffen uit voedsel dat je eet om nieuw bot te bouwen. Als je niet fysiek actief bent of niet de voeding krijgt die je nodig hebt, zullen botten eronder lijden – minder dicht, zwakker worden en sneller breken.

Botopbouwende voedingsstoffen

Calcium, de belangrijkste voedingsstof die nodig is om nieuwe botcellen te vormen, is van vitaal belang voor de gezondheid van de botten. Botten slaan meer dan 99 procent van het calcium in je lichaam op. Sommige voedingsmiddelen zijn bevatten veel calcium, zoals melk, yoghurt en kaas en met calcium verrijkte sojamelk, ontbijtgranen en vruchtensap. Andere goede bronnen zijn sojabonen, donkergroene bladgroenten en met calcium verrijkte tofu.

Calcium moet veranderen in verschillende levensfasen:

  • Kinderen van 4 tot 8 jaar hebben minstens 1000 milligram calcium per dag nodig.
  • Kinderen van 9 tot 18 jaar hebben minstens 1.300 milligram calcium per dag nodig.
  • Volwassenen van 19 tot 50 jaar hebben minstens 1000 milligram calcium per dag nodig.
  • Vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar hebben ten minste 1.200 milligram calcium per dag nodig.

Belangrijke opmerking: de meeste kinderen voldoen niet aan hun calciumbehoeften.

Het is niet alleen calcium

Calcium alleen kan geen botten bouwen. Het werkt samen met andere voedingsstoffen zoals vitamine D, vitamine K, kalium, fluoride en magnesium om de botdichtheid en kracht te verhogen. Vitamine D is nodig om calcium uit je bloed op te nemen en in de botten te bouwen. Daglicht zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D gaat aanmaken.  Negatieve factoren zijn roken en overmatig alcohol drinken.

Voedingsmiddelen en supplementen

Het is optimaal wanneer je je voedingsstoffen via gewone voedingsmiddelen kunt binnen krijgen. Wanneer je niet in staat bent om melk te drinken vanwege lactose-intolerantie, probeer dan lactosevrije melk en  gebruik calcium verrijkte voedingsmiddelen. Verder is veel bewegen belangrijk.

Behalve aanleg en hormonale factoren kan ook een slecht voedingspatroon van invloed zijn. Het meest bekend zijn :

  • Tekort aan calcium.
  • Tekort aan vitamine D.

Wanneer je bij osteoporose het zelf niet zo makkelijk vindt de voeding zelf goed samen te stellen kunt je  voor hulp van een diëtist kiezen.


Vitamine D bestellen

Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :Vitamine K bestellen

Mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K
-Bij Vitamines per post Vitamine K bestellen

 

Osteoporose / botontkalking begrijpen en botopbouwende voedingsstoffen

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *