Margarine is geen boter

Roomboter (of boter) bestaat uit vet wat uit melk gemaakt is. In de melk zorg je er voor dat bolletjes vet samenklonteren.  Door het draaien maakt de melk een vallende beweging in de ton, waardoor de room komt bovendrijven. Naast de klomp boter blijft er karnemelk over. Vroeger werd dit op de boerderij met de hand gedaan door de room urenlang te stampen in een stootkarn.  Roomboter bevat veel verzadigd vet. Roomboter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%.

Wat is margarine

De basis van margarine is een mix van oliën (waarvan grondstoppen o.a. uit 3e wereld landen gehaald wordt). Het is olie die uit zaden geperst wordt. Olie is vloeibaar door meer onverzadigde vetten. Deze moeten omgezet worden naar stevige (verzadigde) vetten. Dat proces heet kraken, en gebeurt in een fabriek. Bij dit proces gebruikt men chemische stoffen, die na het proces uit de margarine verwijderd moeten worden. Er kunnen ook transvetten ontstaan bij het kraakproces. Er worden vitamines A en D toegevoegd aan margarine. Er zit ook vitamine E in.

Halvarine is een raar product

Halvarine is margarine waarbij met emulgatoren extra water toegevoegd en vastgehouden wordt. Hierdoor kun je niet bakken en braden in halvarine. Eigenlijk is het gewoon een raar product. Je krijgt de helft van het vet met wat extra vreemde stoffen, En je betaalt er meer voor. Minder gebruiken van normale margarine of boter is dan een betere keuze.

Margarine of roomboter?

Margarine bevat ietsje minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten dan roomboter. Onverzadigde vetten worden als gezond beschouwd. Oliën bevatten veel onverzadigde vetten. Maar juist die verdwijnen met door het proces van het verharden van oliën om margarine te maken. Verder wordt vanuit de kant van de wetenschap de laatste tijd de mening over de ongezondheid van onverzadigd vet bijgesteld.

Transvetten in margarine
Een groter probleem is dat er bij het kunstmatig hard maken transvetten ontstaan. Die zijn erg ongezond. Transvetten verhogen de kans op het krijgen van diabetes.  Margarine verhoogt omega 6 concentraties in het lichaam. Dat heeft als risico dat er een tekort aan omega 3 ontstaat. Omega 3 en omega 6 horen met elkaar in een evenwicht te zijn. Een verkeerde verhouding is niet gezond.

Zowel Roomboter als margarine bevatten relatief veel verzadigde vetten vergeleken met olie. Zonder kunnen we niet, maar we moeten er ook overdreven veel van binnen krijgen. Er zitten minder transvetten in roomboter en is het een natuurproduct met minder toevoegingen dan margarine. Zowel in roomboter als margarine zitten de vitamines A, D en E.

Vetten

Vetten zijn essentieel voor de gezondheid (ook onverzadigde vetten hebben we nodig).  Zonder vetten gaan we dood.

Men komt ook langzaamaan terug op de door de wetenschap eerder gesteunde opvatting dat vet de boosdoeners was in ons voedsel. Die mening bleek hoofdzakelijk op 1 niet goed uitgevoerd onderzoek gebaseerd in het verleden. En heeft lange tijd wereldwijd grote populariteit gehad.

Mijn keuze

Ik kies mijn hele leven al voor roomboter. Zowel op brood als voor het bakken van vis of vlees. Daarnaast ook gewone olie om te wokken of te bakken.  Het is een keuze voor producten van ver weg en geen “rare” chemische processen. Wat betref soort vetten moet je zowel het gebruik van roomboter als margarine niet uit de hand laten lopen. Maar ja, geldt dat niet voor alles.

 

Zie ook :
Broodje gezond over margarine blijkt broodje aap

Boter op het hoofd van margarinelobbyisten

Meer informatie over oliën en vetten van de Universiteit Wageningen :
Dietary Fats, Human Nutrition and the Environment: Balance and Sustainability
De studie benadrukt dat eenvoudige conclusies over oliën en vetten nuances missen. Verzadigde vetten zijn niet per definitie ongezond. Palmolie is niet per definitie slecht.
Voedingsvetten, menselijke voeding en het milieu: evenwicht en duurzaamheid

Roomboter toch echt beter dan margarine?

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *