Er komt vermoedelijk een verbod op de rooksmaak aroma. Dat kan een probleem zijn voor sommige rookworsten en andere voedingsmiddelen met rooksmaak. Daar worden aroma’s aan toegevoegd om het naar rook te laten smaken. En nu blijken  in die aroma’s gevaarlijke stoffen te zitten.

Een comité binnen de Europese Commissie gaat binnenkort beslissen een stemming over het mogelijke verbod op deze aroma’s.

Ook voor andere vleesproducten zal een dergelijk verbod gaan gelden. Dit aroma zit ook in rookkaas, spek, ham, BBQ saus, knakworst, sommige chips, gerookte zalm en andere vis, amandelen, pulled pork, spare ribs, ander varkensvlees en kip, salades, soep, sauzen, dressing

Giftige stoffen in rookaroma

Het rookaroma wordt op de volgende manier gemaakt. Om de smaak te krijgen wordt hout verbrand. De rook daarvan wordt opgevangen in water. Daarna worden de meeste gevaarlijke stoffen uit de vloeistof gehaald. Om de smaak te behouden blijven er wel enkele giftige stoffen over. Die stoffen zitten ook in de zwarte stukjes die op vlees verschijnen als je het iets te hard braadt op de barbecue. Het zijn de zwartgekleurde verbrandingsresten die grillen of barbecue producten achterblijven op voedingsmiddelen die kankerverwekkend zijn.

Er blijven best veel giftige stoffen achter in de aromavloeistof. Die  kunnen je DNA kunnen aantasten en dat kan leiden tot kanker, erfelijke aandoeningen en onvruchtbaarheid.

Tien jaar geleden werd bij de Europese Commissie om toestemming gevraagd om de rookaroma’s toe te staan voor gebruik bij voedsel. Er werd toen een vergunning voor tien jaar afgegeven, maar die wordt mogelijk niet verlengd. Het verbod zou dan per 1 juli 2024 ingaan.

Echt roken van worsten dan? Het traditionele roken met hout geeft ongewenste milieu- en gezondheidseffecten.

Nooit meer rookworst eten?

Mensen die graag rookworstje of andere gerookte producten eten, hoeven niet meteen in paniek te raken. Het risico op ziektes en aandoeningen door rookaroma’s is klein, omdat je als consument slechts heel kleine hoeveelheden binnenkrijgt.

Dat geldt ook voor het ‘gewoon’ roken van voedsel, dat vroeger werd gedaan om eten langer houdbaar te maken. De hoeveelheid giftige stoffen is relatief klein, dus het is niet direct heel schadelijk. Maar je kan beter voorkomen dat je die binnenkrijgt.

Smaak aroma en rookworst, rookkaas, gerookte vis verbod? Giftig?

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *