Veganisme of ‘vegan’  is tegenwoordig hip. Veganisme is een voedingsgewoonte waarbij mensen geen dierlijke producten eten. Dus geen vlees, gevogelte en vis, maar ook geen eieren, melk, kaas of andere melkproducten.  De basis van de voeding van veganisten bestaat uit: groenten, granen, peulvruchten en kruiden.

Er is zeker wat te zeggen om beperkt en voorzichtig om te gaan met vlees en dierlijke producten. Zo kost het produceren van vlees en dierproducten veel energie. Er wordt door dieren veel voedingsmiddelen gegeten die gezond en lekker zijn voor mensen om te consumeren. Die voedingsmiddelen gaan op deze wijze verloren, en er blijft in verhouding een klein stukje vlees over. Ook weet iedereen de problemen met dieren die hormonen krijgen en antibiotica. Wat wij bij het eten van vlees weer nuttigen en ongezond.

Op zich geeft een veganistisch dieet een gezonde basis voor je lichaam. Maar het is oppassen voor tekorten van bepaalde voedingstoffen wanneer men langdurig veganistisch eet.

Veganisten kunnen een tekort oplopen aan ijzer, eiwitten, vitamine B12 en jodium

Groenten, fruit, noten, granen en peulvruchten zijn de bouwstenen van veganistische voeding

Als je langdurig onvoldoende eiwit eet, dan breekt je lichaam spieren af. Een B12-tekort kan gevolgen hebben voor je zenuwstelsel. En jodium is bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen belangrijk om hun baby goed te laten groeien.

Er zijn nog te veel zogenaamde veganistische experts die misinformatie verspreiden: die zeggen dat je heel makkelijk calcium kunt halen uit noten. Dat klopt, maar dan moet je extreem veel noten eten. Dat geldt ook voor spinazie, daar moet je kilo’s van eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Extra vitamine B12 tabletten nuttigen kan goede ondersteuning geven bij een veganistische dieet. Voor aanvulling van jodium kan bijvoorbeeld kelp gebruikt worden. Kelp is een zeewier en is een natuurlijke bron van jodium. Verder bevat kelp nog verschillende andere vitaminen,  wat eiwit en calcium.

Veganisten kunnen een tekort oplopen aan ijzer, eiwitten, vitamine B12 en jodium

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *