Vitamine D,  Selenium en zink belangrijk bij infectieziekten

Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat naast vitamine D ook selenium- of zinktekorten een belangrijke factor zijn om te voorkomen dat mensen met COVID in het ziekenhuis op de IC belanden of overlijden. Maar dat niet alleen. Een selenium- of zinktekort in het bloed bij ziekenhuisopname bleek zelfs ook een belangrijkere risicofactor dan het optreden van diabetes, kanker, overgewicht of hart- en vaatziekten,

Onderzoek

Uit bloedonderzoek van 138 patiënten met corona werden opgenomen in het ziekenhuis van Gent bleken 7 van de 10 een ernstig tekort aan selenium en zink in hun bloed te hebben. Patiënten die dat tekort niet hadden of bij wie het minder zichtbaar was, genazen sneller en ‘werden duidelijk minder zwaar ziek.

Seleniumtekorten en andere ziekten

Het verband tussen selenium en virusinfecties is ook al gebleken bij andere virussen. Zo werd het ziekteverloop van ebola in Afrika in verband gebracht met seleniumtekorten. In één regio in China zijn seleniumtekorten gelinkt aan ontstekingen van de hartspier na infectie met een specifiek virus. En bij hiv-infecties wordt al extra selenium toegediend.

Selenium en zink supplementen voor sommige doelgroepen

Dit betekent niet dat je volop voedingssupplementen met selenium en zink moeten slikken. Want wanneer je gevarieerd eet krijg je deze stoffen al binnen. Selenium en Zink zitten in Rood Vlees en Vette Vis. Ook in noten, maar daarvan is de opname in het lichaam moeilijker. Voor mensen in kwetsbare groepen ligt dat anders. Voor bijvoorbeeld diabetespatiënten of kankerpatiënten en bejaarde mensen in woonzorgcentra is dat vaak anders.

Vooral aan de voeding in woonzorgcentra zou wat gedaan moeten worden. Vrij veel bejaarden eten amper nog vlees. Bijvoorbeeld omdat ze problemen hebben met kauwen en het laten liggen. Momenteel krijgen ouderen in woonzorgcentra bovenop hun dieet vooral ijzersupplementen en vitamine D en eiwitten. Maar dat is niet voldoende. Selenium en zink heb je nodig voor een goede werking van je immuunsysteem.

Landbouwgrond in Europa bevat te weinig selenium

De landbouwgronden in Europa bevatten te weinig selenium. Historisch gezien hebben veel West-Europeanen een tekort aan selenium en zink. Als je naar het buitenland kijkt valt op dat in Finland opmerkelijk minder doden heeft gehad in de pandemie, dan in de omringende landen en andere Europese landen. In Finland heeft de overheid decennia geleden al besloten om selenium toe te voegen aan meststoffen in de landbouw. Op die manier werd het seleniumgehalte in groenten en graangewassen kunstmatig verhoogd. Dat zou de overheid ook hier kunnen overwegen.

Zink supplementen te koop bij Vitamines per post :
Zink en Selenium 60 capsules
Je kunt ook het spore element zink bij bol.com bestellen.

Lees meer over de werking van zink en selenium in : Zink is nodig voor een gezond immuunsysteem

De studie van de universiteit van Gent:
Course and Survival of COVID-19 Patients with Comorbidities in Relation to the Trace Element Status at Hospital Admission

Vegetariërs en ouderen, vaker zwaar ziek door zink en selenium tekort

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *