Hamburgers en risico op voedselinfectie

Er is verhoogde kans op een voedselinfectie bij het eten van niet goed doorbakken gemalen rund- en varkensvlees zoals hamburgers.   Dat is lang niet bij iedereen bekend. Een derde van de Nederlanders denkt ten onrechte dat ze niet ziek kunnen worden van een half doorbakken hamburger. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het RIVM.  Het onderzoek is gehouden onder 1.059 Nederlanders. 

Een hamburger of worstje kun je niet half rauw of rosé eten

Een hamburger kun je niet half rauw eten zoals wel kan met een biefstuk. Een hamburger is gemalen vlees, vaak van rund- of varkensvlees. En in alle soorten gemalen vers vlees zoals bijvoorbeeld gehakt, slavinken en worstjes kunnen schadelijke bacteriën voorkomen.

Vlees goed doorbakken voorkomt buikpijn, diarree en overgeven

Voorkom klachten als buikpijn, diarree en overgeven rauw vlees zoals hamburgers goed te doorbakken. Dat doodt alle schadelijke bacteriën, zoals E.coli, salmonella, campylobacter en ESBL. Bestel je burger in een restaurant well done of doorbakken.  Loop in een restaurant niet in de valkuil als een ober vraagt of je je hamburger medium of rood wil. Alleen bij biefstuk zou je die vraag mogen krijgen.

Welk vlees geeft hoger risico op voedselinfectie?

Bij kip weten mensen dat je het moet doorbakken, vanwege salmonella. Daar hebben jarenlange campagnes, salmonella-uitbraken en waarschuwingen voor gezorgd. Het risico bij rundvlees is echter hetzelfde. Bij een halfrauwe hamburger loop je evenveel risico als bij een niet goed doorbakken kipfiletje. Uit het onderzoek blijkt dat mensen het risico op een voedselinfectie het hoogst inschatten bij kippenvlees. Op de tweede plaats staat varken. Daarna volgt lamsvlees en als laatste rundvlees.

Risico op voedselinfectie bij rund, kip of varkensvlees

Volgens het RIVM lopen naar schatting elk jaar 107.000 mensen een voedselinfectie op door rund- of schapenvlees. Dit is net zoveel als voor kip en varkensvlees samen. Van kip worden naar schatting 61.000 mensen elk jaar ziek. Van varkensvlees 45.000. En dit terwijl kip- en varkensvlees veel meer gegeten wordt dan rund- en schapenvlees.

Biefstuk is geen hamburger

Waarom geldt het advies voor volledig doorbakken dan niet voor biefstuk? Bacteriën, zoals bijvoorbeeld E. coli, zitten veelal aan de buitenkant van een heel stuk vlees en niet zozeer aan de binnenkant. In gemalen vlees is de buitenkant vermengd met de binnenkant. Zo komen de bacteriën overal terecht. Biefstuk is vlees uit één stuk, en is aan de binnenkant redelijk schoon. Verhit je daarentegen een hamburger alleen aan de buitenkant dan kan de binnenkant nog besmet zijn met bacteriën.

In de supermarkt bestaat biefstuk soms uit meerdere aan elkaar geplakte stukken. Dan is het risico op een voedselinfectie wat groter. Als dat zo is, moet op het etiket staan: ”Samengesteld uit stukjes vlees”. Is dat het geval, doorbak het dan thuis goed voordat je het opeet.

 

Pas op voor voedselvergiftiging bij niet goed doorbakken hamburger en worst

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *