De kwaliteit van babyvoeding moet beter volgens de Wereldgezondheidsorganisatie
De WHO heeft zo´n achtduizend producten in verschillende Europese landen onderzocht. Als het van de Wereldgezondheidsorganisatie afhangt worden kant- en-klare groente- en fruitpap, babykoekjes en -ontbijtgranen, yoghurt en pudding speciaal voor baby’s en peuters aan veel strengere regels onderworpen.
Te veel suiker
De WHO ontdekte dat deze potjes, pakjes en zakjes vaak te veel suiker bevatten. Zelfs in hartige maaltijden werd veel suiker verwerkt, vaak in de vorm van fruitmoes. Dat heeft slechte gevolgen. Baby’s die regelmatig deze producten eten, kunnen problemen krijgen met hun melktanden. Ook bestaat het risico dat hun smaak zich zo ontwikkelt, dat ze vooral zoetigheden willen eten. Dat kan weer leiden tot overgewicht en obesitas en niet-besmettelijke ziekten die verband houden met het te veel suiker gebruiken.
Veel ouders en verzorgers beseffen mogelijk niet dat hartige producten of groenteproducten vaak zoete ingrediënten bevatten of dat producten waarop staat ‘geen toegevoegde suiker’ nog steeds extreem veel suiker kunnen bevatten.
In zowat de helft van de onderzochte producten was meer dan 40 procent van de calorieën afkomstig van suiker. In fruitpapjes die op de markt gebracht worden als babyvoeding, was suiker gemiddeld goed voor meer dan 70 procent van de calorieën.
Te veel zout, en verkeerde leeftijdsgroep
Er kwamen ook andere zaken aan het licht. Naast te veel suiker, werd er ook te veel zout opgemerkt. En daar komt nog bij dat sommige producten expliciet aangeraden worden voor kinderen van vier, vijf maanden oud, terwijl ze volgens de WHO tot zes maanden exclusief borstvoeding zouden moeten krijgen.
Misleidende etiketten en ongepaste reklame
Ook is de informatie op heel wat etiketten misleidend. Op sommige potjes wordt het meest gebruikte ingrediënt, zoals tomaat, niet genoemd. Terwijl andere je een beeld voorhouden alsof ze veel kip en groenten bevatten terwijl die er maar voor een paar procent in verwerkt zijn.
Gesignaleerde problemen met de etiketten en ongepaste reklam waren onder andere :
- Tot zestig procent van de producten droeg een etiket dat stelde dat ze geschikt waren voor kinderen jonger dan zes maanden, terwijl de WHO aanbeveelt kinderen de eerste zes maanden enkel borstvoeding te geven.
- Ongepaste reclame – zoals speciale aanbiedingen wat de prijs betreft of het gebruik van beelden die flessenvoeding promoten
- De samenstelling van het product in verband brengen met gezondheid of ontwikkeling van het kind
- De voedingswaarde of andere eigenschap in verband brengen met de gezondheid of ontwikkeling van het kind.
Dat gaat in tegen de WHO-richtlijnen, die stellen dat over voeding voor baby’s en jonge kinderen geen beweringen in verband met de voedingswaarde of de gezondheid gemaakt mogen worden.
Een groot deel van de producten wordt verkocht met afbeeldingen van cartoon-figuurtjes ontworpen om kinderen aan te spreken. Dat valt binnen een bredere trend om kindervoeding “leuk” te maken, en het kan zogenoemd ‘zeurgedrag’ aanmoedigen. Kinderen gaan zeuren om een bepaald product omdat er een leuke afbeelding op staat. Dat kan dan weer de optimale voeding van baby’s en jonge kinderen ondermijnen, aldus de WHO.
WHO aanbevelingen voor kant-en-klare babyvoeding
De rapporten van de WHO vertellen niet in detail welke producten op welk vlak slecht scoren. De WHO komt wel met aanbevelingen om strengere regels in te voeren om de kwaliteit van babyvoeding te verbeteren.
De organisatie wil dat het toevoegen van suikers en andere zoetstoffen aan babyvoeding verboden wordt. De etiketten op suikergoed en zoete dranken – waaronder ook fruitsappen en gecondenseerde melk – zouden moeten vermelden dat de producten niet geschikt zijn voor kinderen jonger dan drie jaar.
Ook zouden deze producten niet meer dan 5 procent gepureerd fruit, dat ook suikerrijk is mogen bevatten. De informatie op de etiketten moet correct zijn, liefst met de percentages van de ingrediënten duidelijk leesbaar en zonder verleidelijke tekeningen.
Ouders kunnen hun baby zelfgemaakte voeding geven
Je kind alleen maar kant-en-klaar producten geven is geen goed idee. Het is belangrijk om zoon- of dochterlief te laten wennen aan zelfgemaakt eten.
De WHO wil dat de promotie van vervangmiddelen voor moedermelk wordt stopgezet, en beveelt aan dat kinderen tussen zes maanden en zes jaar voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen krijgen dat thuis bereid wordt .
Zelfgemaakte voeding de voorkeur heeft, omdat je dan weet wat je in zo’n papje stopt. En omdat je dan ook bittere ingrediënten kunt gebruiken, iets wat weinig in commerciële producten zit. Maar het kan geen kwaad om uit gemak een enkele keer een potje fruit- of groentepap aan je kind te geven. Zolang je dat niet dagelijks doet, is dat niet erg.
Belangrijk is om op het etiket de ingrediëntenlijst te bekijken. Producten met veel toegevoegde suikers kun je beter vermijden. Ook babysnacks, als zakjes geconcentreerd fruit, chipsachtige snoepjes en speciale babythee- of soep, kun je beter niet kopen.
WHO rapport : Commercial foods for infants and young children in the WHO European Region (2019)
Gerelateerde artikelen, bekijk ook:
Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol op Bol.com aangeboden.