Hoewel het lichaam geen grote hoeveelheden zink nodig heeft, is het wel mogelijk dat iemand een tekort aan zink heeft. Een gebrek aan zink kan iemand vatbaarder maken voor ziekte. Zink is nodig voor een goede werking van het afweersysteem. Het is belangrijk voor het bevorderen van gezonde groei tijdens de kindertijd en het genezen van wonden.

Zink is nodig voor een goede werking van het afweersysteem.

Het menselijk lichaam zink nodig om T-lymfocyten (T-cellen)  een speciaal soort witte bloedcellen, te activeren. T-cellen zijn immuuncellen. Ze zitten in het bloed en worden gemaakt in de thymus.  Ze helpen het immuunsysteem om het lichaam te beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels. personen met een tekort aan zink een verhoogde gevoeligheid voor een verscheidenheid aan ziekteverwekkers.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zink is 7 á 8 milligram (mg) per dag voor vrouwen en 9 á 11 mg per dag voor mannen. Zink komt voor in verschillende voedingsmiddelen, maar is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

 • Zinktekort kan optreden als er niet voldoende wordt geconsumeerd door voeding of aanvullende tabletten.
 • Een tekort bij kinderen kan leiden tot groeiachterstanden en een verhoogd risico op infectie.
 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding hebben vrouwen mogelijk extra zink nodig.

Zink wordt vaak gecombineerd met Selenium.
Selenium en zink zijn krachtige antioxidanten. Ze hebben een positieve invloed op het afweersysteem en beschermen gezonde weefsels en cellen. Zink heeft  ook andere functies in het lichaam. En speelt ook een rol bij aanmaak en behoud van sterke botten.  Selenium beschermt o.a. tegen schadelijke stoffen. Te koop bij Vitamines per post :
* Zink en Selenium 60 capsules
Je kunt ook het spore element zink bij bol.com bestellen.

 

Zink slikken tegen verkoudheid

Zinktabletten bleken de duur van verkoudheids-verschijnselen tot 40 procent te verkorten in een studie gepubliceerd in het Open Respiratory Medicine Journal . Daarnaast concludeerde een Cochrane- review dat het nemen van zink (zuigtabletten of siroop) goed is voor het verminderen van de duur en de ernst van verkoudheid bij gezonde mensen, wanneer het wordt ingenomen binnen 24 uur na het begin van de symptomen.

Zink goed voor de huid en helpt bij wondgenezing

Zink speelt een rol bij het behouden van de structuur van de huid. Patiënten die aan chronische wonden of zweren lijden, hebben vaak een tekort aan zinkmetabolisme en lagere zinkniveaus in bloedserum. Zink wordt vaak gebruikt in huidcrèmes voor de behandeling van luieruitslag of andere huidirritaties.

Zink vermindert risico op chronische ziekten

Een onderzoek van onderzoekers van de Oregon State University heeft aangetoond dat het verbeteren van de zinkstatus door middel van voeding en extra inname van zink supplementen het risico op ontstekingsziekten kan verminderen. Het is al decennia bekend dat zink een belangrijke rol speelt in de immuunfunctie. Een tekort is in verband gebracht met een verhoogde ontsteking bij chronische ziekten en veroorzaakt nieuwe ontstekingsprocessen.

Aanbevolen hoeveelheid kinderen

Kleine kinderen

 • De aanbevolen inname voor kinderen van 1-8 jaar varieert van 3-5 milligram en neemt toe naarmate het kind ouder wordt.

Mannen

 • Mannetjes van 9-13 jaar hebben 8 milligram zink per dag nodig.
 • vanaf 14 jaar neemt de behoefte toe tot 11 milligram per dag die vereist is voor volwassen mannen.

Vrouwen

 • Vrouwen ouder dan 8 jaar hebben 8 milligram per dag nodig
 • Voor 14-18 jaar,  9 milligram per dag.

Zwangere en zogende vrouwen

 • hebben een verhoogde behoefte aan zink van 11-13 milligram per dag.

Vegetariërs

 • hebben mogelijk tot 50 procent meer nodig dan de aanbevolen inname van zink vanwege de lage biologische beschikbaarheid van zink uit plantaardig voedsel.

De beste bronnen van zink zijn bonen, vlees van dieren, zuivel, vis , noten en volkoren granen.

Zinksupplementen zijn ook verkrijgbaar in de vorm van capsules en tabletten. De aanvaardbare bovengrens voor zink is echter 40 milligram voor mannen en vrouwen ouder dan 18 jaar. overmatige inname van zink kan schadelijk zijn.

Tekort

Normaal gesproken is zinkgebrek het gevolg van onvoldoende inname via de voeding. Het kan echter ook het gevolg zijn van slechte opname of chronische ziekten zoals diabetes ,  kanker, leverziekte en sikkelcelziekte.

Zinkgebrek kun je merken door :

 • verlies van eetlust
 • Bloedarmoede
 • langzame wondgenezing
 • huidaandoeningen zoals acne of eczeem
 • abnormale smaak en geur
 • veranderde cognitie
 • depressie
 • diarree
 • haaruitval

Een tekort aan zink tijdens de zwangerschap kan de kans op een moeilijke of langdurige geboorte vergroten.


Zink supplementen te koop bij Vitamines per post :
* Zink en Selenium 60 capsules
Je kunt ook het spore element zink bij bol.com bestellen.

 


 

Zink is nodig voor een gezond immuunsysteem

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *