Is maltitolstroop een zoetstof of suiker?

Maltitol is geen suiker maar een zoetstof.  Het bevat ongeveer 30% minder calorieën als suiker. De ingrediëntcode van maltitol, E965. In tegenstelling tot maltitol, dat een poeder is, is maltitolstroop een kleurloze en geurloze stroperige vloeistof. Maltitol  wordt slecht opgenomen in het lichaam. Daardoor haalt het  er wat minder energie uit in vergelijking met suiker.

Maltitol is niet heel gevaarlijk

Maltitol is niet heel gevaarlijk. Maar je kunt er last van je darmen door krijgen. Een opgeblazen gevoel, krampen en in de ergste geval diarree, zijn de meest voorkomende klachten. Dat wordt veroorzaakt door trage opname van de zoetstof door het lichaam. Daarom moet je er niet te veel van consumeren. Ook omdat zoetstoffen je lichaam voor de gek kunnen houden. En er erg zin  in suiker van krijgen. Dat maakt het moeilijk als je suiker moet mijden of je juist aan het stoppen bent met suiker gebruik. Belangrijk is om niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 100 gram/dag te overschrijden. Maltitol scoort relatief hoog op de glycemische index tabel. Daardoor is het niet het beste suikeralternatief voor diabetici.

Maltitol wordt gemaakt van moutsuiker

Maltitol heeft 0,9 keer de zoetkracht van suiker. Het komt niet in de natuur voor, maar kan worden gemaakt van moutsuiker (maltose), bijvoorbeeld uit maïs of tarwe. Het heeft een zoete smaak (zonder bijsmaak) en wordt veel gebruikt in suikervrij snoepgoed.

Maltitol in dunne en dikke darm

Maltitol wordt deels opgenomen in de dunne darm en in het lichaam verwerkt als glucose. Het niet opgenomen deel komt in de dikke darm en wordt daar door de darmflora gefermenteerd. Hierbij komen onder andere gassen vrij. Deze zorgen voor krampen, winderigheid en diarree. Bij intolerante personen werkt het laxerend. Bij normaal gebruik en toepassingen zijn er geen bijwerkingen te verwachten, deze treden pas op bij inname van 25-30 gram in één keer.

Wat is maltitolstroop (E965), een verkeerde suiker of zoetstof?

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

12 gedachten over “Wat is maltitolstroop (E965), een verkeerde suiker of zoetstof?

 • maart 15, 2020 om 7:32 pm
  Permalink

  Wat een rotzooi zeg! ik heb mijn darmen totaal van slag door gisteravond 6 dropjes Klene Ovaaltjes en vandaag 4. En dat op het moment dat met het hamsteren tijdens de Coronacrisis er geen rol closetpapier meer te krijgen is.

  Beantwoorden
 • maart 24, 2020 om 11:05 pm
  Permalink

  Alles behalve gezond dit! Ik ben blijkbaar zwaar maltitol intolerant. Na enkele snoepjes te hebben gegeten wordt ik misselijk en heb ik er totaal geen zin meer in. Na een paar uur begint mijn buik enorm op te zwellen, wordt ik winderig, krijg ik krampen en maken mijn darmen enorme rommelende geluiden. Met als gevolg zeer hevige diarree. Het werkt bij mij dus enorm laxerend. Die snoepjes daar zal ik maar vanaf blijven vanaf nu.

  Beantwoorden
 • april 6, 2020 om 1:34 am
  Permalink

  Hallo, jaa ik heb dus vandaag precies hetzelfde. Na gisteren en eergisteren 2-3 dropjes van KLENE suikervrij (maakt niet uit welke) ging ik flink scheten en bouw je heel veel lucht op, duurt ook gewoon zo 6 uur lang. Ik kon het gewoon niet plaatsen! Nou woon ik in het buitenland en heb niet vaak drop dus mijn moeder heeft 6 van die zakjes opgestuurd (en kijk! Suikervrij stuurde ze vrolijk) ik heb vanavond iets van 15 snoepjes gegeten en der zit me gewoon figuurlijk een deuk in de wc van de spuitkracht! Ik was douchen en je hebt geeneens tijd om naar de toilet te rennen die er naast staat. En pispoepen tot aan bloedens toe en nee geen druppeltje! Het is half 4 sochtends en kan geen oog dichtdoen. Er staat achterop het zakje: overmatig gebruik kan een laxerend effect geven.. 15 dropjes!? Overmatig!? Dit is pure gif wat jullie erin stoppen!! IK WAS EEN ECHTE DROPLIEFHEBBER MAAR NOOOOOIIT MEEEEER DROP!!!! EEN SCHANDE OM DIT IN JE PRODUCT TE DOEN KLENE!!! Sinds ik aan suikervrij, zero, halvoyolonaise en die rotzooi zit is het erger en moeilijker om wat overgewicht weg te krijgen

  Beantwoorden
 • mei 8, 2020 om 12:01 am
  Permalink

  Hier hetzelfde.. Heb in de avond een volledig zakje suikervrije drop van klene op en verga vd buikpijn. 2 uur ’s nachts en het houd me wakker wanneer ik bijna in slaap val. wat een troep.

  Beantwoorden
  • mei 8, 2020 om 7:44 am
   Permalink

   Maar het staat ook op het pakje dat je daar last van kunt krijgen. En dat je niet te veel tegelijk moet snoepen. Veel suikervrij snoep heeft dit probleem.

   Beantwoorden
 • april 16, 2021 om 12:36 pm
  Permalink

  Hier ook zeer slechte reactie op maltitol stroop in klene suikervrije drop.
  At gedurende 14 dagen elke avond tussen 10 en 15 dorpjes. Lekker en niet veel calorieën vond ik. Wel winderigheid, maar dat heb je vaker bij drop eten. Maar ik kreeg last van hoofdpijn en concentratie verlies en moeheid. Ben toen gaan nadenken over mijn eetpatroon en gestopt met deze drop te eten. Na een dag was ik weer mijn oude ik, met energie en zonder klachten. Voor mij nooit meer dit spul.

  Beantwoorden
 • Pingback: Sultana's na 85 jaar met een twist, maar weinig groente - Zaanstad

 • juni 12, 2021 om 11:58 am
  Permalink

  Had (ontbijt)flakes van jumbo gehaald.
  Vond het zo vreemd smaken. Had, bij wijze van uitzondering, de ingrediënten niet gelezen. Daar blijkt ook maltitol in te zitten.
  Na het lezen van dit artikel snap ik waar mijn opgeblazen gevoel en abnormale stoelgang vandaan komt!

  Beantwoorden
 • juni 20, 2022 om 9:15 pm
  Permalink

  Gisteren ook een halve zak gegeten. De stront zit letterlijk tegen het plafond…..

  Nooit meer dit!

  Beantwoorden
 • juni 20, 2022 om 9:19 pm
  Permalink

  Al zo lang probeer ik af te vallen….. en dan eindelijk de oplossing gevonden! Wat een heerlijke drop! Hoewel ik er na 6 dropjes wel genoeg van heb is het eventjes doorkauwen…. Want vanaf een stuke of 10 begint het wondermiddel pas echt te werken. Neee neee niet het onttbreken van suiker is wat de kilootjes doet verdwijnen. Maar het als een bezetene 5 uur lang spuitpoep eruit knetteren. Zo raak je dat buikje wel kwijt!

  Bedankt Klene!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *