Een van de zoetstoffen die veel wordt gebruikt in ons voedsel is acesulfaam-K. Je kunt acesulfaam-K op verpakkingen ook vinden onder het E-nummer E950.  Deze zoetstof vindt je in veel dranken, sauzen en desserts. Het voordeel van acesulfaam-K is dat het geen calorieën bevat, waardoor het gezonder kan zijn dan suiker.

Wat is acesulfaam-K?

Acesulfaam-K is een zoetstof die honderd tot tweehonderd keer sterkers zoet smaakt dan gewone suiker. Het valt onder de groep intensieve zoetstoffen. Dat zijn zoetstoffen die in verhouding met suiker sterker van smaak zijn.

De voordelen van acesulfaam-K in vergelijking met suiker is dat het geen calorieën bevat, praktisch hetzelfde smaakt, niet slecht is voor je tanden en het beïnvloedt je bloedsuikerspiegel niet.

Waar zit acesulfaam-K in?

Je vindt de stof onder andere in zoetjes, lightfrisdranken, vruchtensappen, ijsjes, kauwgum, snoepgoed, tandpasta en zuivelproducten.  Acesulfaam-K is caloriearm,  Het heeft bij hoge concentratie een wat bittere nasmaak. Daarom wordt het vaak in combinatie met andere zoetstoffen toegepast, zoals aspartaam.

Acesulfaam-K wordt niet omgezet of opgeslagen in het lichaam. Het lost goed op in water, wordt snel geabsorbeerd en verlaat in de urine die je plast onveranderd het lichaam. Omdat de stof je lichaam onveranderd verlaat, is de kans dat er een schadelijke stof achterblijft heel klein.

Veiligheid en gezondheid

Deze stof is goedgekeurd door de Europese Voedselveiligheids Autoriteit (EFSA). Dit kun je zien aan de E van E950.  De goedkeuring gebeurt op basis van talloze wetenschappelijke studies.

Nationale en internationale instanties o.a. de European Scientific Committee on Food (de voorloper van EFSA), EFSA en de Joint Expert Committee on Food Additives van de WHO (JECFA) vastgesteld dat acesulfaam-K veilig is voor menselijke consumptie. Acesulfaam-K heeft geen nadelig effect op het gebit en geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici.

Ook geschikt om mee te bakken of koken

Acesulfaam-K is hittebestendig tot 200 °C en is daardoor ook geschikt om mee te bakken of koken. Het is stabiel tijdens de bereiding (koken, bakken, braden ed.) en opslag en het kan worden ingevroren. Bij toevoeging aan zure producten kan het iets aan zoetkracht verliezen.

 

Zoetstof acesulfaam-K E950 wel of niet schadelijk?

Resveratrol als potentieel antiviraal middel tegen Corona
Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken. Verder heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking en kan als potentieel antiviraal middel werken.
Resveratrol bestellen
Handig is om  Reversatrol te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.
Verder wordt er een uitgebreid assortiment Resveratrol  op Bol.com aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *